Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فرارو»
2024-05-08@08:59:21 GMT

اسطوخودوس، از کاشت تا برداشت و خواص آن

تاریخ انتشار: ۲۸ اسفند ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۷۳۰۹۸۴۳

اسطوخودوس، از کاشت تا برداشت و خواص آن

فرارو- اسطوخودوس با نام علمی Lavandula angustifolia Mill، و نام انگلیسی True Lavender، از تیره Lamiaceae می‌باشد.   کلمه Lavand در پیشوند نام علمی آن، به معنای تمیز کننده و شوینده است؛ چرا که مردم اروپا در گذشته، از آن برای شستن بدن استفاده می‌کردند. اسطوخودوس درخچه‌ای است چند ساله، خشبی، کرکدار با گل آذین خوشه‌ای که گل‌ها به رنگ آبی متمایل به بنفش است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

  ارتفاع این گیاه به ۱۰۰ تا ۲۰۰ سانتی متر می‌رسد. سنبله اسطوخودوس به طول ۲- ۸ سانتی متر می‌رسد که در انتهای ساقه‌های پیرتر ظاهر می‌شوند. اسطوخودوس گیاه بومی مناطق معتدله و مدیترانه‌ای است. به دلیل داشتن سیستم ریشه‌ای عمیق، به راحتی در زمین‌های شیب‌دار رشد می‌کند و نسبت به سرما و خشکی مقاوم است.   این گیاه ارتفاع زیاد را به مناطق پست ترجیح می‌دهد و به هوای آفتابی و نور کافی نیاز دارد. اسطوخودوس در مناطقی که زمستان‌های سرد و تابستان‌های خنک دارد، بهتر رشد می‌کند و بیشتر به صورت کشت شده در مناطقی مانند: تهران، کرج، اصفهان، فارس و اراک وجود دارد. یکی از مسائل مهمی که باید به این گیاه توجه نمود، خواص دارویی آن است که در کتب طب سنتی بار‌ها به آن اشاره شده است.     اسانس اسطوخودوس از ترکیبات اصلی برخی فراورده‌های بهداشتی و آرایشی است و در تولید عطرها، شامپو و خوشبو کننده هوا کاربرد دارد. امروزه اسطوخودوس در برخی کشورها، از جمله در ایران، به عنوان گیاه زینتی، در پوشش فضای سبز شهری نیز استفاده می‌شود.
قسمت مورد استفاده این گیاه، سرشاخه‌های گلدار و برگ‌های گیاه است. گل‌های این گیاه، معمولا در ایران، اوایل تیر تا اواسط مرداد ظاهر می‌شوند.
نیاز‌های اکولوژیکی اسطوخودوس برای کشت در گلدان یا باغچه نور: این گیاه در طول رویش به نور زیاد، هوای گرم و رطوبت کم نیاز دارد. برای کاشت آن در گلدان یا باغچه، یک مکان پر نور را در حیاط یا فضای سبز خود انتخاب کنید. نور باید آفتاب مستقیم باشد. گیاه روزانه باید حداقل ۶ تا ۸ ساعت نور خورشید را جذب کند. در طول فصل زمستان، در زمان وزش باد‌های سرد یا ریزش برف، می‌توانید گلدان را به محیط خانه، در یک فضای پرنور، نگهداری کنید.
آبیاری: رطوبت زیاد برای اسطوخودوس مناسب نیست. این گیاه تا حدی به خشکی خاک مقاوم است. آبیاری زیاد موجب پوسیدگی ریشه می‌شود و در گلدهی گیاه تاثیرات منفی دارد. در بین هر آبیاری بگذارید خاک گیاه کاملا خشک شود.
دما: این گیاه حساسیت زیادی به سرما دارد. البته در طول فصل زمستان گیاه اسطوخودوس توقف رشد دارد و سپس با شروع فصل گرم، رشد آن آغاز می‌شود. مناسب‌ترین دما برای پرورش آن، دمایی ما بین ۲۵ تا ۱۸ درجه سانتی‌گراد است.  
خاک: بهترین خاک برای کاشت اسطوخودوس استفاده از ۵۰ درصد پیت ماس، ۲۰ درصد پرلیت و ۳۰ درصد کوکوپیت است. از ترکیبات دیگری از جمله ۲۰ درصد ماسه، ۲۰ درصد کود حیوانی و ۶۰ درصد خاک گلدان هم می‌توان استفاده کرد. این گیاه خاک قلیایی را ترجیح می‌دهد، PH خاک باید ۶.۵ یا بالاتر باشد.
گلدان: برای گیاه اسطوخودوس، باید گلدان بزرگی را انتخاب کرد. زیر گلدان بشقاب نگذارید، زیرا این کار زهکشی کارآمد گیاه را محدود می‌کند. مطمئن شوید کف گلدان سوراخی ایجاد شده باشد تا کار زهکشی را انجام دهد.
گیاه اسطوخودوس نیز در زمین‌های وسیع کاشته می‌شود. مراحل آماده سازی زمین شامل: شخم مناسب، پنجه زنی یا دیسک زنی و استفاده از لولر در صورت تسطیح نبودن زمین، از عملیات قبل از کشت در سطح وسیع است.
هرس: برای تبدیل گیاه به فرم مناسب لازم است عملیات هرس در پاییز انجام شود. در سال اول ارتفاع گیاه به حدود ۱۵ تا ۲۰ سانتی متر می‌رسد و در سال دوم گیاه را به صورت نیم کره هرس نمایید. مراقبت‌های ویژه در زمان داشت، شامل آبیاری منظم، تنک کردن، مبارزه با علف‌های هرز، برگردان کردن خاک بین بوته‌ها و خاکدهی پای بوته‌ها می‌باشد که بسیار مفید است و موجب رشد بهتر گیاه می‌شود.

 

۱۵ خاصیت بی‌نظیر روغن اسطوخودوس؛ از مراقبت مو تا موثر در مقابله با سرطان
کاشت اسطوخودوس این گیاه به وسیله بذر، قلمه و خوابانیدن تکثیر می‌شوند. بهترین روش تکثیر این گیاه از طریق قلمه است که در فصل پاییز انجام می‌شود.
تکثیر گیاه اسطوخودوس به روش قلمه: در فصل پاییز بین ماه‌های آبان تا آذر، از سر شاخه‌های این گیاه قلمه تهیه می‌شود.   معمولا قلمه‌ها ۳ تا ۴ ماه ریشه دار می‌شوند. قلمه‌ها را در بستر ماسه می‌کارند. با شروع فصل بهار و از بین رفتن سرمای زمستان، اقدام به کشت قلمه‌های ریشه دار می‌کنند. برای ریشه دار کردن سریع قلمه‌ها، می‌توان از هورمون اکسین استفاده نمود.
کاشت از طریق بذر: شما می‌توانید با تهیه بذر مرغوب به کاشت اسطوخودوس بپردازید. گلدانی را تهیه کنید و با خاک مناسب کوکوپیت ۳۰ درصد، پیت ماس ۵۰ درصد و پرلیت ۲۰ درصد پرکنید.   خاک را کاملا خیس کنید، سپس بذر‌های گیاه اسطوخودوس را روی خاک بریزید. مقداری از همان نمونه خاک را بر روی بذر‌ها بریزید و کمی روی آن آبیاری کنید. بعد از گذشت چند روز و با بزرگ شدن جوانه‌ها، آن‌ها را به مکان مناسب انتقال دهید.
از جمله خواص دارویی اسطوخودوس اسطوخودوس از نظر طب قدیم ایران، گرم و خشک است. برای رفع خستگی و آرامش چند قطره روغن اسطوخودوس را در وان آب گرم ریخته و برای مدت ۱۵ دقیقه در آن دراز بکشید، گرفتگی‌ها را باز می‌کند. مقوی معده و ادرار آور می‌باشد.   معرق است و تب را پایین می‌آورد. صفرا بر بوده و کبد را به کار می‌اندازد و بیماری‌های کبدی را برطرف می‌کند. ضد تشنج است. کرم‌های روده را از بین می‌برد. بیماری‌های سینه و سرفه را برطرف می‌کند. در معالجه زکام مؤثر است.   از آن می‌توان به عنوان مسهل و تمیز کننده روده‌ها استفاده کرد. برای رفع بیماری‌های مجاری ادرار مفید است. برای رفع فراموشی و تقویت حافظه از دم کرده اسطوخودوس استفاده کنید. برای رفع بی‌خوابی یک قطره از روغن اسطوخودوس را روی یک تکه پنبه بچکانید و آن را داخل بالش خود قرار دهید، خواب مطبوعی برای شما می‌آورد.   برای برطرف کردن غم و اندوه دم کرده اسطوخودوس بنوشید. اگر دست و پای شما خواب می‌رود از این گیاه استفاده کنید. برای سردرد موثر است. برای برطرف کردن سوء هاضمه یک قطره اسانس اسطوخودوس را در یک لیوان آب نیم گرم ریخته و یا یک فنجان از دم کرده آن را بنوشید. برای درمان نفخ موثر است.   اسطوخودوس درمان کننده رماتیسم، آرتروز و نقرس است برای این منظور کمپرس آن را بر روی عضو مورد نظر بگذارید و یا اینکه ۲ قطره روغن آن را با یک قاشق روغن بادام و یا روغن زیتون مخلوط کرده و عضو دردناک را با آن ماساژ دهید. برای برطرف کردن بو‌های نامتناسب در منزل چند قطره روغن اسطوخودوس را در آب ریخته و بگذارید به آرامی بجوشد عطر مطبوعی را در هوا پخش می‌کند.
اسطوخودوس به عنوان ادویه پرورش داده شده و برای سالاد یا دسر استفاده می‌شود. اسطوخودوس به کیک و دسر شما طعم و عطر می‌دهد. گل‌های اسطوخودوس را اغلب با چای ترکیب می‌کنند.
از روغن گیاه اسطوخودوس نیز برای درمان شوره سر و ریزش مو نیز استفاده می‌شود. همچنین برای مقابله با حشرات و ساس و جلوگیری از نیش حشرات کاربرد دارد. برای درمان سوختگی، جای زخم و بریدگی‌ها، حالت تهوع و بیماری سفر، تقویت سیستم ایمنی بدن و برای درمان جوش و آکنه نیز از روغن اسطوخودوس استفاده می‌کنند.
پرورش گیاه اسطوخودوس بسیار آسان است. با توجه به کم توقع بودن این گیاه نسبت به آب و خاک غنی، لذا انتخاب خوبی برای پرورش آن در سطح وسیع است. این گیاه علاوه بر کاربرد دارویی که دارد، برای تزئین فضای سبز و خوشبو کردن فضای بیرون خانه موثر است. می‌توانید این گیاه را از گل فروشی‌ها تهیه کنید. قیمت یک گلدان متوسط گیاه اسطوخودوس کمتر از ۱۰ هزار تومان است.

منبع: فرارو

کلیدواژه: گیاه اسطوخودوس روغن اسطوخودوس گیاه اسطوخودوس برای درمان برای رفع ۲۰ درصد قلمه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۳۰۹۸۴۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ویتامین های مهم برای گیاهان آپارتمانی

اگر از آن دسته افرادی هستید که مراقبت از گل و گلدان برایتان اهمیت ویژه ای دارد و راه های مختلفی را امتحان کرده اید باید بدانید که تامین زنجیره ویتامین های مهم برای گیاه آپارتمانی اهمیت بسیاری دارد... - اخبار بازار -

اگر از آن دسته افرادی هستید که مراقبت از گل و گلدان برایتان اهمیت ویژه ای دارد و راه های مختلفی را امتحان کرده اید باید بدانید که تامین زنجیره ویتامین های مهم برای گیاه آپارتمانی اهمیت بسیاری دارد که می توان با کود دهی مناسب ( نظیر ورمی کمپوست ) این مهم را اجرایی کرد.

ویتامین های مهم برای رشد گیاه

-کلسیم: در جوانه زنی و رشد گیاه و حفظ پایداری و نفوذپذیری غشاء سلول موثر است. این ماده نقش مهمی در تشکیل و اتصال دیواره های سلولی دارد. باید توجه داشت تغییر شکل برگ ها، کاهش مقاومت گیاه نسبت به امراض و غیر عادی شدن شکل ظاهری در گیاهان میوه دار از عوامل کمبود کلسیوم خبر می دهد. کلسیم در اصلاح وضعیت خاک، کاهش شوری و نفوذ بهتر رطوبت به خاک تاثیر بسیاری دارد.

-آهن: از عناصر ضروری برای رشد و تولید مثل گیاهان بوده و در صورت عدم تامین میزان مورد نیاز، تولید کلروفیل در برگ ها کاهش می یابد. در صورت فقر آهن برگ هایی که جدید تولید می شود معمولا زنگ فسفری و روشن هستند و برگ های قدیمی تر ظاهرا به همان حالت قبلی خود هستند.

-منگنز: این عنصر در خاک وجود دارد و منشا آن سنگ‌های معدنی تجزیه شده است. بعد از آهن بیشترین عنصر موجود در خاک را منگنز تشکیل می دهد. این عنصر در تولید کلروفیل و فتوسنتز گیاه نقش مهمی دارد. قابل ذکر است که در گیاهان مثمر باعث تسریعِ روندِ میوه دهی می شود. افزایش سرعت جوانه زنی و خنثی سازی رادیکال های آزاد از دیگر کارکردهای منیزیم است. نبود این ماده باعث زرد شدگی برگ های قدیمی می شود و سوختگی انتهای آن را به دنبال دارد. کم شدن شکوفه و رشد باریک گیاه نیز از دیگر علائم کمبود این ماده با ارزش است.

-پتاسیم: این عنصر در حیات و تنظیم رشد گیاهان موثر و ضروری است. پتاسیم سبب مقاومت گیاهان به گرما و سرما می شود و در کاهش بیماری های انگلی و غیر انگلی بسیار اثر گذار است. گیاهانی که با کمبود پتاسیم مواجه هستند معمولا ضعیف، کوتاه و کوچک تر هستند. خشک شدن شاخه از انتها و سوختگی زردرنگ در حاشیه برگ از دیگر مشکلات کمبود پتاسیم محسوب می شود.

چه کودی مناسب برای گیاهان آپارتمانی است؟

کود و افزودنی به گلدان آپاراتمانی باید ویژگی های مختص به خود را داشته باشد و محتویات آن متناسب با حال و هوای گلدان در خانه باشد. کودهایی که به این منظور استفاده می شود باید سبک باشند تا ریشه گیاه راحت تر در هوای بسته خانه تنفس کند. نگهداری و ذخیره رطوبت نیز از دیگر فاکتورهای مهم کود برای گلدان آپارتمانی است. این کود باید به گونه ای باشد که رطوبت خاک را تنظیم نماید تا گیاه همیشه از آب کافی استفاده کند. اغلب کودهای دامی و حیوانی به دلیل وجود تخم علف هرز در بافت، بعد از کود دهی شاهد رشد گیاهان هرز و خودرو در گلدان هستیم. این کودها برای گیاهان آپارتمانی مناسب نیستند. وجود بوی مزاحم خصوصا بعد از هر نوبت آبیاری از دیگر معایب کودهای دامی محسوب می شود. این کودها دارای انگل و ناقل بیماری هستند و مناسب یک گلدان آپارتمانی نیستند.

ورمی کمپوست ، کود مطلوب برای گیاه آپارتمانی

ورمی کمپوست افزودنی کاملا ارگانیک است که با دارا بودن عناصر میکرو (روی، آهن،مس، منگنز، بر) و ماکرو (نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم، منیزیم) سبب بهبود خواص خاک گلدان می شود. گیاه شما را در مقابل اغلب بیماری ها و آفات مقاوم می کند و غذایی کامل به خاک اضافه می کند. ورمی کمپوست کاملا بی بو و عاری از هرگونه تخم و بذر علف هرز است. ویتامین B12 در این کود سبب می شود رشد گیاه به بهترین شکل صورت گیرد. وجود آنزیم های سلولاز و کتیناز که در تجزیه مواد آلی داخل خاک و در دسترس قراردادن مواد غذایی به گیاه نقش دارند از دیگر مزیت های ارزشمند این محصول است.

ورمی کمپوست  بدون بو، بهداشتی و فاقد تخم حشرات ریز است که همین ویژگی های سبب شده برای گلدان های آپارتمانی بسیار مطلوب باشد.

 

مقدار مصرف ورمی کمپوست در گلدان

برای اینکه به بهترین نتیجه برسید کافیست 30 درصد از خاک گلدان را از ورمی کمپوست پر کنید. این کود ضمن تامین رطوبت خاک سبب گردش بهتر هوا به ریشه نیز می شود. بر خلاف کودهای شیمیایی استفاده بیشتر از این کود به هیچ وجه سبب سوختن ریشه گیاه نمی شود. افزایش گل دهی، برگ های شاداب تر و رشد سریعتر از ویژگی های این محصول است.

خرید ورمی کمپوست

اگر شما هم برای گلدان های خانگی خود نیازمند کودی مناسب هستید می توانید از وبسایتhttps://vermicomposting.ir بازدید و از آموزش های آن استفاده نمایید. همچنین برای خرید و استعلام  قیمت ورمی کمپوست با شماره 09122687542 تماس بگیرید. گلخانه دارها و باغ داران نیز می توانند برای افزایش محصول، ریشه زایی، تغییر خواص خاک و مقاومت بیشتر گیاه نسبت به آفات از کود ورمی کمپوست استفاده نمایند.

همچنین برای مبارزه با آفات به صورت ارگانیک به کمک محصول  ورمی واش  کافیست با ما تماس گرفته و از مشاوره و راهنمایی افراد با تجره شرکت آوریج کود البرز (ثبت رسمی 5094 ) بهره مند شوید.

"این مطلب تبلیغاتی است"

دیگر خبرها

  • خواص و مضرات چای سیر + طرز تهیه
  • خواص معجزه آسای کشمش
  • آموزش کاشت گیاه کلزا در طزنج
  • خواص درمانی آب سیب زمینی
  • کاشت بیش از ۶۵۰ اصله نهال در ورودی شهر بوشهر
  • خواص گیاه درمانی و مفید شنگ
  • آغاز برداشت گُل گاوزبان در گلستان
  • خواص گیاه معجزه گر شنگ و روش مصرف آن
  • (اینفوگرافیک) خواص بی‌نظیر انجیر برای سلامتی
  • ویتامین های مهم برای گیاهان آپارتمانی