Web Analytics Made Easy - Statcounter

ایران اکونومیست-پژوهشگران حشره‌شناسی پزشکی و داروسازی با انجام مطالعه‌ای، عنوان کردند که اسانس رزماری و اسطوخودوس می‌تواند برای از بین بردن آفت سوسک حمام موثر باشد.

 حشره «سوسَری آلمانی» یا به اصطلاح سوسک حمام؛ یکی از آفت‌های مهم بهداشتی است که انتشاری جهانی دارد. این آفت در اماکن مسکونی، رستوران‌ها، هتل‌ها، بیمارستان‌ها و انبار موادغذایی به سر می‌برد و می‌تواند بسیاری از عوامل بیماری‌زا مانند باکتری، ویروس، قارچ، تک‌یاخته و تخم انگل را به روش مکانیکی و یا از راه دستگاه گوارش خود به انسان منتقل کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به همین دلیل مبارزه با این آفت از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. استفاده بیش از حد از گروه‌های مختلف حشره‌کش‌ها علیه سوسری‌ها، باعث بروز مقاومت آن‌ها به این حشره‌کش‌ها شده است. به همین دلیل محققان به دنبال یافتن جایگزین مناسبی برای حشره‌کش‌های شیمیایی هستند و در این بین توجه خاصی به یافتن ترکیبات گیاهی دارند. استفاده از اسانس گیاهان برای مبارزه با آفت‌ها مانند سوسری‌های آلمانی، علاوه بر جلوگیری از مقاومت آن نسبت به سموم شیمیایی، میزان مصرف ترکیبات شیمیایی را نیز کاهش داده و در نتیجه در هزینه و زمان نیز صرفه‌جویی می‌شود.

گیاه «اسطوخودوس» یا «لاوندر» در زبان لاتین به معنای تمیزکننده و شوینده است و امروزه خاصیت ضد عفونی‌کنندگی آن شناخته شده است. گیاه «رزماری» یا «اکلیل کوهی» نیز در صنایع دارویی، آرایشی بهداشتی کاربرد زیادی دارد.

بر همین اساس پژوهشگران حشره‌شناسی پزشکی و داروسازی با انجام یک مطالعه میزان سمیت و خاصیت حشره‌کشی اسانس گیاهان اسطوخودوس و رزماری را بر روی حشره سوسری آلمانی بررسی کردند.

برای انجام این مطالعه که در شرایط آزمایشگاهی انجام گرفت، سوسری‌های آلمانی طی شش ماه در آزمایشگاه پرورش داده شدند. پژوهشگران پس از عصاره‌گیری از گیاهان اسطوخودوس و رزماری، کاغذهای صافی را به غلظت‌های مختلف از این عصاره‌های گیاهی آغشته کردند و آن‌ها رد محیط سوسری‌ها قرار دادند. در نهایت پس از ۲۴ ساعت میزان مرگ‌ومیر سوسری‌ها مورد بررسی قرار گرفت و داده‌های به‌دست آمده با استفاده از روش‌های آماری تحلیل شدند.

نتایج این مطالعه نشان داد که اسانس اسطوخودوس با غلظت‌های ۲۵ و ۳۰ درصد بیشترین تاثیر را بر روی سوسری‌های آلمانی دارد. به طوری که میزان مرگ‌ومیر در این دو دوز به ترتیب حدود ۸۳.۵ و ۹۶.۵ درصد بود.

بررسی تاثیر اسانس رزماری نیز حاکی از این بود که این اسانس با دوز ۲۵ و ۳۰ درصد، بیشترین تاثیر را بر روی سوسری آلمانی دارد. به طوری که درصد مرگ‌ومیر در این دو دوز به ترتیب ۹۳.۵ و ۸۰ درصد بود.

همچنین یافته‌ها نشان داد که با افزایش غلظت هر دو اسانس، میزان مرگ‌ومیر سوسری‌ها افزایش می‌یابد. در این مطالعه مشخص شد که اثر حشره‌کشی (متوسط دوز کشنده یا LD۵۰) اسانس اسطوخودوس بیشتر از رزماری است و اسانس اسطوخودوس با دوز کم‌تری اثر حشره‌کشی خود را نسبت به رزماری نشان داد.

به گفته پژوهشگران این تحقیق؛ با توجه به این‌که میزان متوسط دوز کشنده اسانس این دو گیاه به بسیار پایین‌تر از دوزهای مصرفی حشره‌کش‌های شیمیایی فعلی هستند و همچنین پدیده مقاومت به حشره‌کش‌ها به طور روزافزونی در حال افزایش است؛ به نظر می‌رسد که اسانس گیاهانی مانند اسطوخودوس و رزماری بتوانند در آینده جایگزین‌های مناسبی برای آفت‌کش‌های شیمیایی باشند تا از شیوع مقاومت در سوسری‌ها نسبت به آفت‌کش‌ها کاسته شود.

همچنین این محققان معتقدند که این اسانس‌های گیاهی از نظر اقتصادی هزینه‌های کم‌تری دارند. به علاوه اسانس‌ها خطرات زیست‌محیطی کم‌تری نسبت به آفت‌کش‌ها، به خصوص برای پستانداران و موجودات مفید دیگر در طبیعت دارند. با توجه به این‌که ایران دارای پتانسیل و شرایط مناسبی برای رشد و تکثیر این گیاهان است، به نظر می‌رسد که اسانس گیاهانی مانند اسطوخودوس و رزماری بتوانند در آینده، جایگزین مناسبی برای حشره‌کش‌های شیمیایی باشند.

در انجام این تحقیق محمدمهدی توکلی، بهروز داوری، عارف صالح‌زاده و امیرحسین ظهیرنیا؛ پژوهشگران حشره‌شناسی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی همدان، حسن نصیریان از دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران و شیرین مرادخانی از دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی همدان، با یکدیگر مشارکت داشتند.

یافته‌های این مطالعه مرداد ماه سال جاری به صورت مقاله علمی با عنوان «بررسی خواص حشره‌کشی اسانس گیاه رزماری و اسطوخودوس بر روی سوسری آلمانی در شرایط آزمایشگاهی» در دوماه‌نامه علمی پژوهشی فیض؛ زیر نظر دانشگاه علوم پزشکی کاشان منتشر شده است.

منبع: ایران اکونومیست

کلیدواژه: دانشگاه علوم پزشکی کش های شیمیایی اسانس گیاهان اسانس گیاه حشره کش ها سوسری ها مرگ ومیر بر روی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۲۳۱۶۲۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کشف کمیاب‌ترین «رنگ» دنیای باستان در یک حمام رومی؛ رنگی گران‌تر از طلا (+عکس)

 اخیرا در بقایای یک حمام رومی در باشگاه کریکت کارلایل، قطعه بسیار کمیابی از رنگ «بنفش سلطنتی» پیدا شده که نخستین مورد از نوع خود در شمال اروپا و احتمالاً در کل امپراتوری روم است.

به گزارش فرادید، قدمت سکونتگاه رومی لوگووالیوم به قرن سوم و دوران سلطنت امپراتور سِپتیمیوس سِوِروس بازمی‌گردد. این کشف در بخش زهکشی یک سازه تاریخی انجام شد که تصور می‌شود یک گرمابه رومی بوده است. 

بنفش سلطنتی یا بنفش امپراتوری در روم باستان رنگ بسیار گران‌قیمتی بود، چون غنی و سرزنده بود و نماد قدرت امپراتوری، ثروت و جایگاه عالی بود. تولید حتی مقادیر کوچکی از این رنگ، کار بسیار پرزحمتی بود، چون از هزاران حلزون دریایی خردشده (بولینوس برانداریس) از دریای مدیترانه ساخته میشد. این کمیابی و منحصربفرد بودن به معنای گران‌تر بودن آن از طلا بود. 

تجزیه و تحلیل متخصصان نشان داد این رنگ محتوای برومین و موم بالایی دارد؛ این موردی است که تقریباً به طور حتم نشان می‌دهد این رنگ «بنفش سلطنتی» است. 

نام رومی این رنگ برگرفته از شهر صور در جنوب لبنان و نزدیک کرانه دریای مدیترانه بود که مشهورترین مکان تولید این رنگ به شمار می‌رفت. این رنگ در آفریقای شمالی و نزدیک ساحل مراکش نیز تولید میشد. 

از پادشاهان و امپراتوران عصر برنز گرفته تا اسکندر کبیر و کلئوپاترای هفتم، رومیان و سپس شارلمان و بیزانسی‌ها، رنگ بنفش سلطنتی به تن می‌کردند. گاهی اوقات از این رنگ برای پارچه‌ها استفاده می‌شد، اما برای رنگ‌آمیزی دیوارهای ساختمان‌های عمومی بزرگ و خانه‌ها و املاک ثروتمندان (از جمله دیوارهای حمام‌ها) نیز از آن استفاده می‌شد. 

فرانک جکو، مدیر فنی واردِل آرمسترانگ، در مورد اهمیت این کشف گفته است که هزاران سال، بنفش سلطنتی گران‌ترین و محبوب‌ترین رنگ جهان بود. حضور آن در کارلایل، همراه با شواهد دیگر بدست‌آمده از حفاری، این فرضیه را تقویت می‌کند که این ساختمان با دربار امپراتوری امپراتور سِپتیمیوس سِوِروس در یورک مرتبط بوده است. 

کشف بنفش سلطنتی در کارلایل یک اتفاق غیرعادی است، به ویژه در شمال اروپا. مفاهیم آن فراتر از خود رنگدانه است، به این معنا که این حمام رومی ممکن است به قدرت امپراتوری مرتبط بوده یا توسط مقامات عالی‌رتبه بازدید شده باشد. این پیوند با دربار روم پرسش‌های جدیدی در مورد اهمیت و نقش این محوطه در امپراتوری بزرگ روم ایجاد می‌کند.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • درمان گرفتگی رگ‌های قلب با عصاره سیر و لیمو ترش (فیلم)
  • حمام مینیمال: زیبایی در اوج سادگی (عکس)
  • «باگ» در جایزه آکادمی دانشجویی اسکار/ پدری که از حشره می‌ترسد
  • چند باید علمی برای حمام رفتن
  • چگونه آلزایمر را درمان کنیم؟
  • برگ متحرک ؛ یکی از خاص ترین موجودات کره زمین را مشاهده می کنید! (عکس)
  • کیفیت شگفت انگیز و هنر عکاس در ثبت تصاویر از یک سرخرطومی
  • عکس ماکرو از حشره اجتماعی با سابقه‌ای 130 میلیون ساله
  • مبارزه با سوسک خرما در ۷۰ هکتار از نخلستان‌ها
  • کشف کمیاب‌ترین «رنگ» دنیای باستان در یک حمام رومی؛ رنگی گران‌تر از طلا (+عکس)